17.12.2015

Musiikkia omaksi iloksi (ja toisten kauhistukseksi)

Tilasin noin vuosi sitten Thomannilta M-Audion Keystation 61 -midi-keyboardin ja iltapuhteiksi silloin virittelin työpöytäkoneelleni pienimuotoista musiikkisoftien kokoelmaa. Hommassa olikin jonkinlainen savotta - aina realtime kernelin asentamisesta musasoftien konfigurointiin - kun Linux ei tarjonnut asiaan mitään helppoa plug'n'play -meininkiä. Yksittäisiä pimputtelusessioita pidemmälle asia ei silloin kuitenkaan jostain syystä edennyt.

Keväällä työpaikan leasing-kannettava meni vaihtoon ja päätin kaikista antipatioistani huolimatta ottaa oman Vaio Pron kaveriksi Macbook Pron. Aikani mäkkiä pyöriteltyäni (käyttis nyt on mitä on, mutta rauta - etenkin Retina-näyttö - on mainio) tulin lopulta testanneksi Keystationia koneen mukana tulleella ilmaisella GarageBandilla. Se mikä Linuxin musasoftissa on suht' monimutkaista ja työlästä, on GarageBandissa (vähän liiankin) helppoa ja intuitiivista. Kesän kynnyksellä töiden vähentyessä alkoi musiikkia syntymään; ensin pelkästään midi-näppäimistöllä soitettuna Jaakko Tepon savolaista huumorimusiikkia taustanauhaksi Antero Tuovisen kesäkeikalle, mutta melko pian käsiin päätyi paikallisesta musiikkiliikkestä Focusrite Scarlett 2i2 ja biiseihin alkoi sen myötä ilmestyä sekä akustista että sähköistä kitaraa.

Ensimmäinen näistä nauhoituksista oli Elvin elämää, joka on uusintapainos ensimmäisen kerran vuonna 1990 neliraiturille nauhoitetusta hupailupunkista. Nauhoituskaluston tasokin oli biisiin sopivaa "kotipolttoista" maininkiä: kitarana epävireinen noin 20 euron hintainen Chester ja huutomikkinä Playstation 2 -pelikonsolin singstar-mikki. Elviin tuli erään aamukahvin aikana päivitettyä kertosäkeistö ja sanat, mutta biisin ronski ote ja tatsi säilyi mielestäni uusintaversiossakin melko hyvin. Soitannot meni muuten helposti sisälle, mutta toisen säkeistön lopun huutoölinää piti ottaa jokusen kerran uusiksi ennen kuin siihen sai sellaisen "kitarisat-vaihtoon"-möyrinnän.

Elvin jälkeen taltioin muutamia "oikeita ja kunnollisia" teoksia, kuten esimerkiksi J.S.Bachin Invention 13 BWV 784:n mutta toki säväkillä rumpukompeilla ryyditettynä. Lisäksi kesän aikana digitaalisen ikuistuksen sai kolme noin 25-vuotta vanhaa hard rock -biisiä, ja syntyipä vähän kuin vahingossa myös yksi uusi heavybiisi ja yksi iskelmällinen suomipop-teos (josta ei kylläkään vielä tiedä miksi se lopulta muotoutuu). Näihin biiseihin on vielä laulut nauhoittamatta kun niitä ei viitsi pilata omalla, kaikkien nuottien vierestä menevällä raakkumisella. Alustavasti laulujen nauhoitus on sovittu kaverin kanssa ensi vuoden alkupuolelle. Nyt on kalustoonkin on panostettu aavistuksen Elvi-nauhoitusta enemmän, kun GarageBand on korvautunut Logic Pro X:llä (GarageBandin isoveli) ja Chester Epiphonen Les Paul Standardilla. Toki on sanottava, että ei taso pelkällä kaluston päivittämisellä parane, mutta onneksi eräs musiikkituotantoon erikoistunut kollega on luvannut antaa oppitunnin miksauksesta ja masteroinnista, kun tähän asti olen mennyt puhtaalla "ei-mitään-hajua-kokeillaan-tuota-namiskaa" -meiningillä.

Samalla "väännetään-väkisin-ilman-minkäänlaista-osaamista"-asenteella tuli myös pyöräytettyä elämäni ensimmäinen "video". Liekö kyse ollut kuumepotilaan hourailusta vai mistä, mutta kun siitä tuli yhtä huono kuin biisistäkin niin olihan se aivan pakko julkaista, vaikka itse biisiäkään ei ole vielä kunnolla miksattu eikä masteroitu. Joten dear ladys and gentlemans, you have been warned, tällaista on Elvin elämä:


Tulevaisuudessa mahdollisesti jotain vakavampaa ja totisemmin tehtyä. Nyt kaikille oikein mukavaa joulun aikaa ja hyvää tulevaa vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti